2009-08-23

Stolrenovering

Material:

- en "regissörsstol" som du tröttnat på eller suttit sönder
- en meter slitstarkt tyg
- symaskin
- måttband
- strykjärn
- tråd som matchar tyget

Tidsåtgång: ca 1 timme.

OBS! Klicka på bilderna så blir de mycket större!




1. Det hände en liten olycka med min 15 år gamla regissörsstol igår. Börja med att "klä av" den så du kan mäta de gamla tygstyckena.
2. Lägg på 2 cm åt alla håll i sömsmån (originallängd/bredd + 4 cm totalt) och klipp ut. Om du använder ett randigt tyg, se till att klippa noggrant efter ränderna på tyget.
3. Vi börjar med ryggstödet. Sicksacka kanterna och vik sedan långsidans kanter dubbelt, 1 cm brett. Mät så du får samma storlek på det nya ryggstödet som det gamla, pressa sedan kanterna och nåla.
4. Sy fast kanterna med raksöm.



5. Här på kortsidan av ryggstödet fuskade jag lite och vek in två cm (sömsmånen) utan att först sy kantsöm, eftersom jag inte har någon supersymaskin och var rädd för att nålen skulle gå av om jag sydde genom så många lager tyg. Mät ordentligt så att det inte blir fel innan du pressar.
6. Nåla.
7. Och sy med raksöm.
8. Nu är det dags för stolssitsen. Mät den gamla sitsen, lägg på sömsmån (originallängd/bredd+4 cm) och klipp ut. Sicksacka runt hela. Dubbelvik sedan långsidans kant, 1 cm bred, pressa, nåla och sy med raksöm.



9. Nu är det dags för kortsidorna. Här ska du inte göra någon dubbelvikt kant utan bara sy en kanal för pinnarna (de är från den gamla sitsen då det inte var något fel på dem).
8. Vik in två cm mot mitten, pressa och nåla. Se till att du syr på avigsidan!
11. För in pinnarna i kanalerna.
12. Klä på stolen och sitt på den i 15 år till (eller tills du tröttnar på tyget)!

Inga kommentarer: